top of page

VW

VW.jpg
Volkswagen_motor_oil_specification_comparison_table_SMALL.jpg
1.jpg

Volkswagen групата е един от най-големите производители на автомобили в света. Освен с марката Volkswagen той също произвежда и автомобили под марката Seat, Skoda, Audi и други марки. От гледна точка на моторно масло всички тези марки имат едно общо нещо: всички от тях изискват моторни масла, които отговарят на VW спецификациите. Без човек да знае какво означават тези спецификации те са не толкова прости. В тази статия ще се опитаме да обясним какво означават различните VW спецификации и как можете да изберете най-подходящия клас за вашия автомобил.

Спецификацията е интерфейс между физични и химични свойства на петрола и изискванията на производителя на автомобили. Нито производителите на автомобили, нито производители на смазочни материали изброяват всички съответни свойства в техните информационни листове. Производителите на автомобили съчетават набор от очакваните свойства и резултати от тестове в спецификация, докато петролните компании имат свои продукти тествани за тези изисквания и показват покритите спецификация или одобрение на продукта, като доказателство, че техният продукт е годен да се използва, когато се изисква, че конкретна спецификация. Така че спецификациите са кодове, които ние използваме, за да покажем подходящото масла с подходящите приложения. С избора на масло въз основа на спецификация ние сме сигурни, че сме избрали подходящото масло за нашата кола.

В момента има 11 различни VW спецификации на двигателни масла в употреба. Някои от тях са създадени през 1990 г., някои от тях след 2000 година. Някои се препоръчват за бензинови автомобили, някои от тях за дизелови. Някои от тях са за нормални интервали на смяна, някои от тях са за удължени интервали. Това означава, че не всички от тях изискват сходни нива производителност на маслата. Има по-високи стандарти и по-ниски крайни крайни стандарти и затова е добре да се знае кой да изберете, ако искате масло, което се отличава в най-много области, доколкото е възможно.

Още + знаци винаги означава, че маслото се представя по-добре в този сегмент. Например + + + в категорията утайки означава, че се образува по-малко утайка се образува в маслото.

Както вече споменахме има нормални интервали на смяна и удължени интервали на смяна, като последният е наречен Long Life Service. Нормалният интервал за смяна е валиден на всеки автомобил, но за да се избере удължен интервал на смяна, трябва две неща:

  •  двигател, който е одобрен за дълги интервали на смяна и

  •  масло, което е подходящо да се използва като масло с удължен живот.

Повечето VW автомобили, направени след 2000 г., имат опция за удължен интервал на смяна. В случай на бензинови двигатели, това означава 30 000 km или максимум 2 години. В случай на дизелови двигатели, това може да е 30 000, 35 000 или 50 000 km или максимум 2 години. (Тези числа може да изглеждат невероятно за американските собственици на автомобили, но развитието на моторно масло е извървяла дълъг път и тези цифри са доста често срещано явление в Европа.) Превозни средства, подходящи за удължени интервали за смяна също са оборудвани със сервизен компютър WIV, който може да препоръча смяна на маслото по-рано, ако условията на работа са по-малко оптимални (например твърде много студено стартиране, твърде кратки пътувания и др.)

Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на спецификация. Първата и най-важната от тях е това, което се изисква от производителя. Както видяхте в предишната част, не всички характеристики са създадени равни. Така че, ако едно масло има VW спецификация, това не означава, че то е добро за всяка кола, направена от Volkswagen. Ако проверите сервизната книжка на Вашия автомобил ще видите кои спецификации се изискват за вашия автомобил. Но какво, ако не разполагате с ръководството или ръководството ви предоставя множество избори, или просто искате да знаете какво се крие зад завесите?

 

Тук са най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на спецификация:

 

  • Бензин или дизел? Дизеловите двигатели изгарят по-горещо, с по-вероятна деформация на маслото, така че е необходима по-подсилено масло за тях. Също така маслото трябва да бъде съвместимо с някои специални системи, използвани само в дизеловите автомобили.

  • Имате ли нужда от дълъг експлоатационен живот, или не? Повечето VW автомобили предлагат възможност за по-дълги интервали на смяна, ако изберете по-добро масло. Така че през повечето време ще имате нужда от друго масло, ако искате да се възползвате от тази възможност.

  • Колата помпа-дюза TDI ли е , или не? Ако имате дизелов автомобил с уникален Помпа-дюза двигател, който оказва въздействие върху необходимата спецификация.

  • Оборудвана ли е колата ви с филтър за твърди частици (DPF)? Ако отговорът е да, тогава трябва да изберете една спецификация, която отговаря за така нареченото нисък SAPS масло. Ако използвате обикновено масло, постепенно ще унищожите DPF-а, което е скъпо за смяна.

  • Използвате ли автомобил марка VW с R5 или V10 TDI двигател? Ще имате нужда от специално масло за това приложение?

Имайки предвид всичко това, е включена веригата с въпроси, които трябва да си зададете, за да се определи каква спецификация трябва да търсите...

Volkswagen
Спецификации
Как да изберете?
bottom of page