top of page

Какво трябва да знаем за маслото?

Какво прави маслото?

Често свързваме моторното масло единствено с основната му функция, а именно смазване. То има и други не толкова „известни” функции, които никак не са с по-малко значение.

Ето и какво всъщност прави моторното масло:

 

1. УПЛЪТНЯВА - Малко хора знаят, че една от основните функции на маслото е да уплътнява. Това става, като маслото образува слой между движещите се сегменти и стените на цилиндрите, както и между стъблата на клапаните и водачите им. Това предпазва от изтичане на масло в горивната камера и обратното - попадане на гориво в маслото. Колкото по-добро е уплътняването, толкова повече мощ се предава на коляновия вал, т.е. ефективността на двигателя се увеличава.

2. ОХЛАЖДА - Температурите в горивната камери достигат 1000-1500 C°. Охладителната течност в двигателя отнема около 60% от тази топлина, но ако маслото не отнемаше останалата топлина, двигателят на колата би се загрял до червено, и би спрял работа изобщо. В добавка на това, че охлажда сегментите и стените на цилиндрите, то отнема топлината от лагерите, клапаните и другите движещи се части в двигателя.

3. ПОЧИСТВА - Една от базовите функции на маслото е да запази двигателят чист. По стените на цилиндрите постоянно се формират нагари (това може да е по-силно изявено в неправилно функциониращи двигатели). Сегментите, чрез движението си върху тънък слой масло, изчистват именно тези нагари. Премахнатите нагари попадат в картера. Това е една от основните причини, поради която е необходимо маслото да се сменя редовно, тъй като твърде замърсеното с нагари масло, не почиства добре.

4. ЗАЩИТАВА – киселините формирани от нормалната оксидацията на маслото са предпоставка за образуването на корозивни частици в двигателя. Добавките против корозия, които са част от основните добавки в маслото, подпомагат защитата от корозия.

5.  СМАЗВА - Поддържането на доброто смазване е важно за ефективността на двигателя и изгарянето на горивото. Смазването намалява триенето на частите в двигателя и намалява износването му. Следователно, доброто смазване допринася за по-високата мощност и по-дълъг живот на двигателя.

Kakvo pravi masloto.jpg

Експлоатация 

По време на своята експлоатация моторните масла са подложени на изключително големи механични натоварвания и физически и химически въздействия. Една от причиняващите трайни промени в характеристиките на маслото химически реакции е окисляването и това прави съответните стабилизиращи присадки особено важни. При реакцията на маслото с кислорода, в двигателя се образуват вредни за конструктивните му компоненти киселини, които стават причина за корозия на металните части, за критична промяна на вискозитета, за образуване на отлагания и налепи.

С течение на времето маслото загубва своите качества, а подобни субстанции могат да запушат маслопроводите. Налепите могат да доведат до затруднено движение и слепване на клапаните. Процепите в буталата, предназначени за връщане на маслото към картера, могат да се запушат, а това от своя страна води до увеличен разход на масло и образуване на нагар по буталото. Подобни наслагвания могат да се образуват и по капаците на клапанните механизми, по решетката на маслената помпа и прочие. Поради тези причини при рафинирането част от продуктите (като някои ароматни, не наситени и нафтови въглеводороди, склонни да се окисляват по-лесно) се отделят, а устойчивостта срещу окисляване се подобрява с добавянето на въпросните специални присадки.

Друго изключително съществено съображение при създаването на качествени и устойчиви масла е фактът, че върху масления слой в съвременните двигатели с вътрешно горене действат големи сили на натоварване, които могат да променят молекулярната му структура. Оказва се, че най-уязвими в това отношение са добавките за подобряване на вискозитета. В повечето случаи промените в молекулярната структура са „еластични“ и частиците се възстановяват след прекратяване на въздействието, но при продължителни големи термични и механични натоварвания, несъответстващи на експлоатационните възможности на маслото, е напълно възможно да бъде прескочена определена критична граница и промените да станат трайни. Най-устойчиви на въздействието на тези сили (английският термин е shear forces или „режещи“ сили) са висококачествените синтетични масла.

 

Замърсяванията на маслото също водят до влошаване на работата му. Най-честите замърсители са песъчинки, мръсотия и прах от въздуха, сажди, неизгоряло гориво, кондензирала при горивния процес вода, метални частици, които масленият филтър не може да задържи, продукти на корозията и части от самото масло, които са се разградили в процеса на работа. Всеки от тези продукти е изключително вреден и ясно демонстрира колко високотехнологични течности са маслата, които продължават да вършат добра работа и след дълги километри пробег и насищане с подобни замърсители, като съществена роля за тази устойчивост имат добавките. При това трябва отново изрично да отбележим, че става дума за прецизно балансиран комплекс и че тези добавки нямат нищо общо с продаваните в магазините ..адитиви“.

Eksploatacija.jpg

Причини за разход на масло

Разходът на масло е индикатор за проблеми в двигателя и може да се дължи на следните причини:

 

 • Течове от тръбопроводи, гарнитури, уплътнения и т.н.;

 • Семеринги на лагерите на коляновия вал;

 • Износени основни лагери – така цилиндърът се облива с масло, което пръстените не могат да поемат;

 • Износени или повредени мотовилкови лагери – същата причина, но „наводнява” цилиндъра с още повече масло;

 • Износени или повредени лагери на разпределителния вал – маслото отива във водачите на клапаните;

 • Деформирани или надрани цилиндрови стени;

 • Запушени клапани на системата за вентилация на картера;

 • Износени или повредени бутални пръстени или канали;

 • Износени или повредени клапани, водачи и уплътнителите им;

 • Запушени маслени канали;

 • Замърсено масло – води до износване на частите;

 • Износен лагер на турбокомпресор;

 • Разреждане с гориво.

Priqini za razhod na maslo.jpg
Какво прави маслото?
Експлоатация
Причини за разход на масло
bottom of page